Satis Ortakligi Nedir?

İnternetten Para Kazanma konusu son yillarda giderek daha da populer oluyor. Daha onceki yazilarimda hangi yollarla para kazanilabileceginden bir miktar bahsetmistim (anket doldurarak, reklam tiklayarak vs.). Ve yine onceki yazilarimda, kendi calismalarimi “Satis Ortakligi(affiliate marketing) konusunda yogunlastiracagimi soylemistim. “Satis Ortakligi” kavrami belki herkes icin cok acik degil, o nedenle sadece bu konuyu anlatan bir yazi yazmak istedim.

Satacak bir urunu olan kisiler ya da sirketler, pazarlama stratejilerini -gittikce daha cok bir sekilde- internet uzerine planlamaya basladilar. Bunun 2 temel nedeni var;

  1. Artik hemen hemen herkes internette zaman geciriyor
  2. ve internet pazarlamasinin maliyeti, klasik pazarlamaya gore cok daha ucuz.

Siz de bir urun satmak isteseniz, daha az bir paraya – daha cok bir alici kitlesine ulasmak istemez misiniz?

Iste bu noktada, “Satis Ortakligi Sistemi” devreye giriyor. Cok cok ozet bir sekilde adimlari yazmam gerekirse:

  1. Bir sirket ya da bir kisinin yarattigi ve satilmak istenen bir urun var.
  2. Siz o sirket ile ya da o kisi ile bir ‘Satis Ortakligi’ anlasmasi yapiyorsunuz (bu adim kafanizi karistirmasin, bu ‘anlasmalar’, bir siteye uye olmak kadar kolay ve zahmetsiz)
  3. Satilmak istenen urunu siz de pazarlamaya basliyorsunuz (Internet uzerinde reklam verebilirsiniz, facebook hesabinizda duyurabilirsiniz, bir web sayfasi yaratabilirsiniz… Secenekleriniz sonsuz).
  4. Eger sizin araciliginiz ile bir urun satilirsa, siz komisyon kazaniyorsunuz. Komisyon oranlari urunden urune, sirketten sirkete degisiyor. %3-4 gibi oranlardan baslayip (genellikle fiziksel urunlerin komisyonlari daha dusuk), %70-80lere kadar cikabiliyor.

Soyle bir ornek de verebiliriz daha kolay anlasilmasini saglamak icin : diyelim ki bir turizm rehberisiniz, ve bir turist grubunu gezdiriyorsunuz. O grubu, aksam yemek yemegi icin bir lokantaya goturuyorsunuz. Lokanta sahibi ile aranizda soyle bir anlasma olabilir : o aksam sizin goturdugunuz turist grubundan kazandigi paranin, %10unu siz alacaksiniz. Bu durumda, eger grup 2.000 TLlik yemek yerse, siz bu durumda 200 TL kazanmis olacaksiniz. Yaptiginiz is sadece, grubu anlasmali oldugunuz lokantaya goturmek. Internet uzerindeki satis ortakligi da aynen bu sekilde calisiyor: Okuyucularinizi, anlasmali oldugunuz sitelere yonlendirerek alisveris yapmalarini sagliyorsunuz, bunun karsiliginda komisyon aliyorsunuz.

Bu noktada sIkca karsilastigim bir soru su: “Ben hic programlama bilmiyorum, bu durumda bu sekilde para kazanmam mumkun mu?“. Cevabimi hemen vereyim, EVET!. 2 Tane nedenim var bu yabniti vermek icin :

  1. Satis Ortakligi yapmak icin mutlaka web siteniz olmasina gerek yok. Internet uzerinde farkli sitelere reklam vererek, ya da o urunle ilgili yazilar yazip internet uzerinde yayinlayarak da bu yonlendirmeyi yapabilirsiniz. [Nasil olacagini ilerigi gunlerdeki yazilarimda adim adim yazacagim]
  2. Eger web sayfasi yapmak isterseniz de, programlama bilmenize gerek yok. Gunumuzde teknoloji o kadar gelisti ki, hic bir teknik bilgi sahibi olmadan, en fazla yarim saat icinde yepyeni bir web sitesi yapabilirsiniz. [Yine cok yakinda, bunu size adim adim gosteren videolaimi yayinlayacagim. Gordugunuzde cok sasiracaksiniz 🙂 ]

Her iste oldugu gibi bu isin de puf noktalari var. Ben mumkun oldugunca, her ogrendigim puf noktasini sizinle paylasmaya calisiyorum (umarim farketmissinizdir 🙂 ). Size tavsiyem, mumkun oldugunca cok okumaniz ve internette 1 gunde milyoner olunabilecegi masallarina inanmamaniz. Bu sekilde pazarlamasi yapilan bircok urun var piyasada… Soyle bir dusunun, eger 1 gunde milyoner olmanin yolu bulunmus olsa, neden size bunun yolunu anlatmak icin ugrassinlar? Onun yerine milyoner olup, hayatin keyfini cikarmaya baslarlar 🙂 Her neyse… Bu konulara girmeyeyim, o urunleri satanlar bana kizabilirler 🙂

Ozellikle internette her saniye yuz milyonlarca insanin dolastigini, ve her gecen gun ‘internetten alisveris’ pazarinin daha da buyudugunu dusununce; bu ise bir an once baslamanin en akillica is oldugunu size soyleyebilirim.

Satis Ortakligi sistemi icin birkac puf noktasini soyle siralayabilirim:

  1. Her ne kadar satis ve satis sonrasi detaylarla ugrasmayacak da olsaniz, ‘durust’ olmanin size uzun vadede cok guzel geri donusleri olacagini biliyorum. O nedenle, sadece para kazanmak icin, ‘kotu’ bir urunu pazarlamayin.
  2. Satis olasiligi yuksek urunleri bulmak onemli. Bu nedenle, pazarlamasini yapacaginiz her urunu bizzat alip test etmenizi / okumanizi / kullanmanizi tavsiye ederim.
  3. Satisa araci olabilmek icin, dogru kitleye pazarlama yapmalisiniz. Bu nedenle de ‘anahtar kelime secimi’ cok onemli (bu konuda yazdigim su yaziyi okuyabilirsiniz: http://internettenparakazanilirmi.com/2013/12/16/konu-ve-anahtar-kelime-seciminin-onemi/). Eger kopek mamasi satmak istiyorsaniz, evinde kopek besleyen aileleri hedeflemeniz en mantiklisi. Evinde kopek olmayan, bu konu ile ilgisi olmayan bir milyon kisiye bile ulasssaniz bir kazanc elde edemezsiniz. Bunun yerine, evinde kopek olan 100 kisiye ulasmak cok daha kazancli sonuclar dogurur sizin icin.

Satis Ortakligi“, Internetten Para Kazanmak icin en iyi sonuclar, hem de uzun vadeli sonuclar, doguran yollardan biri. Ancak bu noktaya gelmek icin bolca calismak – okumak – hic vaz gecmemek gerekiyor. Size calismalarinizda basarilar…

[ninja-inline id=232]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*