Godaddy acik artirmalari (Godaddy Auctions)

Merhaba,

Bugün size son haftalarda öğrendiğim Godaddy açık artırmalarından bahsetmek istiyorum. Ama önce, kendi hayatımdan bir bilgi – her zaman olduğu gibi 🙂

Bildiğiniz gibi 2 oğlum var, büyüğü 6,5 yasında. Dün akşam çocukları yatırmadan önce klasik işlemleri yaptık; yıkama – kitap okuma vs. En son yataklarına yattılar, ışıklar kapandı. Odalarında 5 dakika kadar bekliyorum çıkmadan önce. O sırada büyük oğlum bir soru sordu: “Baba, iki tane gözümüz var, ikisi de açık ama tek bir resim görüyoruz. Normalde, 2 resim görüp arasında da bir çizgi olması gerekmiyor mu?”

Bana çok güzel geldi bu soru. Size de öyle gelmedi mi? Bir miktar beynimizdenden konuştuk, beynimizin nasıl çalıştığından vs. Sonra uyku aşamasına geçti.

Çocuklar ne kadar güzel sorular soruyorlar, öyle değil mi? Umarım soru sorma – araştırma – öğrenme isteklerini hiçbir zaman kaybetmezler.

Şimdi gelelim bugünkü konumuzaaaaa: Godaddy açık artırmaları.

Alan adları:

Bildiğiniz gibi, alanadları satın alınan ve satılabilen ‘şey’ler. Her bir .com alanadının yıllık değeri 10 dolar civarında. Örneğin ben bu okumakta olduğunuz InternettenParaKazanilirMi.com adresini 10 dolara satın aldım. Bir alan adı ilk kez satın alındığında fiyatı o kadar. Yani google.com alanadı ile cdbwicbndecvdfvfe.com alanadının ilk alınma fiyatı tamamen aynı.

Alanadları kullanılmaya başladıktan sonra değerlenebiliyor. Örneğin şu anda google.com alan adını google şirketi satmaya kalksa, sadece bu alanadı sahipliği için ödenecek miktar yüzmilyonlarca dolar. http://domainindex.com adresinden bu değerleri görebiliyorsunuz. Örneğin google.com için belirlenen tahmini rakam 375 Milyon Dolar!!! 10 dolara alınan bir alan adı için güzel bir getiri :-))

Bir diğer örnek de fb.com alan adı. Facebook daha ortalarda yokken alınan bir isim fb.com. Facebook bu kadar ünlü olduktan sonra fb.com adı da değerlendi ve sahibi bu alanadını facebook’a sattı. Ne kadar diye bir tahmininiz var mı? 7,5 Milyon dolar!!!

Tabii ki bu durumlar çok istisnai…

Bir de benim sahibi olduğum bir alanadını örnek vereyim: programmablethermostat.info. Bu sitenin değerlendirmesi 357 dolar olarak görünüyor.

Genel mantığı anlatabildim sanırım;

  • alanadlarının ilk değerleri sabit – isim ne olursa olsun
  • alındıktan sonra nasıl kullanıldıklarına bağlı olarak değerlenebiliyorlar

İnternet alan adları süreli olarak alınıyor bildiğiniz gibi. Yani, bu alan adı benim – sonsuza kadar sahibi benim denmiyor. Yıllık ödemesini yaparsanız, sahiplik sizde kalıyor, ve yıllık ödemeler de alan adının gerçek değeriyle alakalı değil. Bir isim ne kadar değerli olursa olsun, yıllık fiyatı yine 10 dolar civarında kalıyor. google.com, facebook.com ya da programmablethermostat.info alan adlarının hepsinin yıllık bedeli aynı – 10 dolar gibi bir rakam.

Alan adının yenilenme hakkı, öncelikle o anki sahibinde. Benim bir alan adım varsa, yenileme için kimse benim önüme geçemiyor. Yıllık aidatını yatırdığım sürece o alanadını kimse benden alamıyor.

Godaddy açık artırmaları:

https://auctions.godaddy.com/ adresinden ulaşabileceğiniz Godaddy.com açık artırmalarındaki ürünler temel olarak 2 gruba ayrılabilir:

1 – Süresi devam eden alan adlarının satışı: Diyelim ki fb.com alan adı benim, ve bundan para kazanmak istiyorum. Bu tür satışları yapan aracı kurumlar var (aynı emlakçılık mantığı). Bu kurumların (sanırım) en büyüğü godaddy.com şirketi. Sahibi olduğunuz alan adını godaddy’de listeletip açık artırmaya çıkarabiliyorsunuz.

Şu an devam eden açık artırmalardaki en yüksek rakam 50.000 dolar seviyesinde.

godaddy_acik_artirmalari

Bana sorarsanız, bu tür paralar vererek alan adı almak son derece saçmalık. Ama hala büyük paralar verenler var demek ki…

2 – Süresi geçmiş alan adlarının satışı: Bazı alan adları da, zamanında yıllık ödemeleri yatırılmadığı için boşa düşüyor. Diyelim google şirketi yıllık ödemesini yatırmadı ve google.com alan adı açığa çıktı (olmaz ya, hadi oldu diyelim 🙂 ). Bunun için açık artırma düzenleniyor, ve godaddy.com’a üye olan herkes bu açık artırmaya katılabiliyor.

Bu açık artırmalarda güzel satınalmalar yapılabiliyor gördüğüm kadarıyla. Eğer bu şekilde bir satın alma yapmayı düşünüyorsanız, birkaç önemli noktaya dikkat etmenizi önereceğim:

  • Detaylı Arama (Advanced Search) fonksiyonunu kullanın. Böylece, her an devam eden yüzlerce açık artırma içinden gereksizleri eleyebilirsiniz:

godaddy_advanced_search

  • “Domain Age” alanı, o alan adının ilk kez kaç yıl önce satın alındığını gösteriyor. Genel olarak, daha eski alan adları daha değerli gibi bir yargıya varabiliriz. Benim için, 5 yasından daha yaşlı alan adları daha değerli.
  • “# of Bids”; bu açık artırma için kaç kişinin teklif verdiğini gösteriyor. Daha acemi olanlar için güzel bir gösterge. Çok kişi teklif vermişse, o alan adı değerli bir alan adıdır yorumunu yapabiliriz.
  • “Traffic”; bu alan adının ortalama ayda kaç ziyaretçisi olduğunu gösteriyor. Bu değer tamamen godaddy.com şirketinin tahmini değeri. Ama yine de, ne kadar büyük değer – o kadar değerli alan adı diyebiliriz.

Bu değerlere bakarak gözümüze kestirdiğimiz bir alan adı olursa, ek olarak birkaç açıdan daha değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum:

  • “Backlink yapisi”, yani bu siteye doğru yönlenmiş linkler var mı? Doğal olarak, ne kadar çok lınk – o kadar değerli site yorumunu yapabiliriz. Bu linkleri kontrol edebileceğimiz birçok site var. Benim sürekli kullandığım ve size de önerebileceğim site şu: http://www.backlinkwatch.com/
  • Bu site, kapanmadan önce, ne tür bir siteymiş diye de kontrol etmek size bir fikir verebilir diye düşünüyorum. Bunun kontrolünü yapabileceğiniz bir adres de şu: http://archive.org/web/.
  • Bir diğer çok önemli konu da, bu web sitesinin herhangi bir şekilde arama motorlarında cezalı duruma düşüp düşmeme durumunun kontrolü. “Kara Liste” kontrolü de diyebiliriz. Bu kontrolü de yapabileceğiniz birçok site var, ben şunu kullanıyorum: https://ismywebsitepenalized.com/

Tüm bu kontrolleri ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra kafanızda bir fiyat oluşturabilirsiniz açık artırmadaki site ile ilgili. Gerisi size ve rakiplerinize kalmış 🙂

Eğer bir açık artırmayı kazanırsanız, o alan adı doğrudan hesabınıza geçmiyor. Eski sahibinin hala hakkını arayabileceği legal bir süre var (sanırım 25 gün). Bu süre dolduğunda, hala eski sahibi ödeme yapmazsa, yeni sahip siz oluyorsunuz. Aksi halde (eski sahibi ödeme yaparsa), sizin açık artırmada ödediğiniz rakam size iade ediliyor – ve bir kaybınız olmuyor.

Günde 5-10 dakika bu açık artırmalara göz atıyorum ben, belki güzel bir fırsat çıkar diye. Şimdiye kadar 1 alan adını bu yolla aldım:

http://buywebdomains.info

Trafiği çok güzel görünüyordu (aylık 5,000 ziyaretçi gibi bir rakam), eski bir alan adı idi ve fiyatı da uygundu (42 dolara aldım). Sahipliği 2 gün önce bana geçti, ve ben artık ne istersem yapabilirim bu alan adı ile. Şimdilik (zaman yokluğu nedeniyle), ‘domain park’ seçeneğini kullanıyorum. Ama sanırım 1-2 hafta içinde kendi web sayfasını oluşturacağım. Gelen trafik oldukça fazla, günde 500 civarı ziyaretçisi var şimdilik… Ama gerçek ziyaretçi mi, yoksa bir başka şey mi henüz inceleyemedim… Eğer gerçek ziyaretçi ise, iyi bir para kazanabilirim. Değilse, kaybettiğim 42 dolar olur sadece…

[“domain park” nedir diye de önümüzdeki günlerde detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum]

Alan adı açıkartırmaları olayında size aktarmak istediklerim bu kadar şimdilik. Umarım aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir. Eğer eksik kalan noktalar varsa, lütfen aşağıya yorum yazın, ya da İnternettenParaKazanılırMı@gmail.com adresine kısa bir maille sorularınızı bildirin. En kısa zamanda cevaplamaya çalışacağım.

Bir sonraki yazıma kadar hoşçakalın. İnternetten para kazanma çalışmalarınızda bol şanslar…

Unutmayın, internetten para kazanmak mümkün; ama azimli olmanız gerekiyor…

NOT: eMail listemize abone misiniz? Değilseniz, çok şey kaçırıyorsunuz demektir… Benden uyarması 😉

Buraya tıklayarak eMail grubumuza hemen abone olun!!!

8 Replies to “Godaddy acik artirmalari (Godaddy Auctions)”

    • Hasan (ya da adin her neyse) – Eger soyleyecek sozun varsa guzelce anlatabilirsin. Adini soyadini email adresini dogru olarak verebilirsin ki karsilikli konusalim kim ne biliyor diye. Ben her zaman yaziyorum zaten, bu konu coooook genis diye. Bana ogretebilecegin birseyler varsa seve seve dinlerim… Ama Turkce’yi bile dogru kullanmayi bilmeyen birinden, yani senden, ogrenecek birseyim oldugunu dusunmuyorum… Bir bilgin, fikrin varsa; kufretmeden konusmayi dene – belki seni dinleyen birileri cikar…

      Sevgili okurlar,

      Yukaridaki yorumu ornek olmasi acisindan onayladim. Bu konuyu bilen de yorum yapiyor, bilmeyen de. Bir de ustune ustluk bilmediklerini kabul etmeyip, terbiyesizce yorum yapiyorlar. Internetten Para Kazanma konusunda, kimleri izleyeceginiz onemli. Bu konuda bircok kaynak var, ve hemen hemen TAMAMI yalan yanlis bilgilerle dolu… Guvenilir kaynaklardan bilgi edinmeye, ve para kazanmaya devam 🙂 Iyi calismalar…

  1. Sonuna kadar okudum. Genel hatlarıyla az çok bilgi sahibi oldum sayende.
    Bilgiler için çok teşekkürler.

  2. merhaba.. öncelikle sitenizi yakından takip ediyoruz bizleri bilgilendirdiğiniz için tesekkürler..

    benim sorum şu olacaktı. Diyelim godaddy amcadan domain ladık godaddy aracılıgıyla satılıga koyduk şansımız acıkmış ki sitemiz satıldı 100 dolar kazandık..Biz bu parayı nasıl alacagız malum paypal kapalı .

    iyi çalışmalar dilerim.

    • Godaddy’nin odeme secenekleri ne cok net bilmiyorum acikcasi, ben hep paypal kullandim [yurt disinda yasiyorum su an]. Ama banka transferi yoluyla da paranin transfer olmasi gerekiyor.

      Maalesef bu tur zorluklar islerimizi zorlastiriyor Turkiye’den islem yaparken… 🙁

  3. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, sizi sık kullanılanlara ekledim. Verdiğiniz bilgi ne olursa olsun, ister bildiğimiz bir şey olsun, isterse yeni öğrendiğimiz. Hepsine saygı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Size tepki gösteren insanlarında bir gün doğru yolu bulacağına inanıyorum. Bilgiyi paylaşmak çok erdemli, karakteristik bir yetenek olduğunu düşünüyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*