SEO Hocası: Web Sitesi Üzerindeki SEO nedir ve nasıl yapılır?

Internetten para kazanmak konusunda çalışmalarımızda, en önemli aracımız (bir anlamda dükkanımız) web sayfalarımız. Bu sayfalarımızı arama motorlarında üst sıralara çıkarmak başarının anahtarı konumunda. Bu yazımda, arama motorlarında nasıl üst sıralara çıkacağımız konusunda bazı bilgiler (SEO nedir? SEO nasil yapilir? vb. [SEO = Search Engine Optimization, yani Arama Motoru Optimizasyonu] ) vermeye çalışacağım.

Ama önce kendi hayatımdan kişisel bir bilgi: Aşağı yukarı 1 yasında bir köpeğimiz var 🙂 Cinsi ‘av köpeği’, yani ‘beagle’. Yaklaşık 7-8 aydır bizimle birlikte. Artık o bize alıştı, biz de ona… Aranızda köpek sahibi olanlar varsa belki bilir, bu cins köpekler yemeğe çok düşkün ve burunları inanılmaz hassas. Akşam televizyon karşısında kuruyemiş, cips vs. yemek çok zordu ilk zamanlarda, mutlaka o da yemek  istiyordu… Ama artık vermediğimizi öğrendi, sessiz sessiz oturuyor biz birşeyler atıştırırken 🙂 Çok temel bazı komutları da öğrendi; otur – patini ver – yat – bekle gibi basit komutlarda sıkıntımız yok artık. Üzerinde dursak, bayağı birşey öğrenecek ama maalesef zamansızlık onu da etkiliyor.

SEO Nedir, Web sitesi üzerindeki SEO optimizasyonu nasıl yapılır?

Şimdi asıl konumuza dönelim: Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi arama motorlarında üst sıralara yükselmek için 2 tur çalışma yapmak gerekiyor; kendi sayfalarımız üzerindeki çalışmalar ve sayfalarımız dışındaki çalışmalar. Bugün, görece olarak daha kolay olan ‘sayfalarımız üzerindeki çalışmalar’dan bahsetmek istiyorum. (On Page Optimization).

Sizden aldığım mesajlarda ve e-maillerde bolca karşılaştığım bir soru SEO olayı: SEO nedir? SEO nasıl yapılır? gibi konularda detaylı bilgi isteyen arkadaşlarımız var. Bunun üzerine aşağıda göreceğiniz bir kontrol listesi hazırladım. Web sitenize her bir sayfa eklediğinizde, bu listedeki maddeleri şöyle bir kontrol ederseniz, web siteniz üzerindeki SEO tamamlanmış olur ve arama motorlarının kriterleri bakımından iyi bir konumda yer alır. Sözü çok uzatmadan hemen maddelere geçiyorum.

Web sitesi üzerindeki SEO optimizasyonu kontrol listesi

1 – Web sayfanızın yoğunlaştığı temel anahtar kelimenin, websayfası başlığında (website title) yer aldığından emin olun.

2 – Hazırladığınız sayfa içinde <h1>, <h2>, ve <h3> tagları olduğundan emin olun. Bunları nasıl koyacağınızı WordPress ekran görüntüsü ile göstereyim:

SEO Nedir? WP <h1> <h2> <h3> taglari kullanimi

 

Bu ekran görüntüsündeki “Heading 1”, “başlık 1” anlamına geliyor. Bu başlıkları uygun yerlerde kullanarak hem yazınızın okuyucularınız açısından daha kolay okunur hale geldiğinden emin olun, hem de arama motorlarının gözünde artı puan alın.

3 –Belirlediğiniz anahtar kelimeyi, yazı içinde birkaç kez doğal olarak kullanın – ama çok fazla değil. Her 100 kelimelik yazı için en fazla 1-2 kere kullanın hedeflediğiniz anahtar kelimeyi. Daha fazla kullanmanız, arama motorlarının sistemlerinde size eksi puan getirir. Anahtar kelimenizi ilk paragrafınızın başlarında bir yerlerde kullanmaya gayret edin.

Tüm bunları yaparken, yazınızın gerçek hedefinin okuyucularınız olduğunu unutmayın. Her ne kadar arama motoru çalışmalarını, bilgisayar programları için yapıyor olsak da, bizim her zaman gerçek hedefimiz karşımızdaki okuyucularımız, yani insanlar… Robotlar değil ! Bunu aklımızdan çıkarmamak gerekiyor.

4 – Yazınız içinde mümkün olduğunca resim ve video kullanmaya özen gösterin. Bu tür görseller kullanmak, hem yazınızın okunurluğunu artıracaktır, hem de okuyucularınızın yazıya ilgisini canlı tutacaktır.

Yazınız içinde kullandığınız resimlerin boyutunun çok fazla olmamasına sayfanızın yüklenme hızı açısından dikkat edin. Videolar için de, youtube ya da vimeo gibi ücretsiz servisleri kullanabilirsiniz, bu şekilde hız olayını videolar için kolayca çözebilirsiniz.

5 – Yazınız (web sayfanız) içinde kullandığınız resimlere, yazınızın konusu ile ilgili isim verin.

Diyelim ki yazdığınız yazının ana konusu tablet bilgisayarlar, kullanım detayları, marka – modelleri, fiyatları vs. Bu yazı içine iPad fotoğrafı koymayı planladığınızda, koyduğunuz resmin adının anlamlı olmasına dikkat edin. IMG4553.jpg yerine iPad-kullanım-incelikleri.jpg ismi çok çok daha yararlı olur siteniz açısından. Bu yolla, arama motorları kullandığınız fotoğrafın, ne fotoğrafı ve ne ile ilgili olduğunu anlayabilir. Çünkü henüz programlar fotoğrafları bizim gördüğümüz gibi group ne resmi olduğunu anlayamıyor, onlara isim yolu ile yardımcı olmamız gerekiyor.

6 – Sayfanız içinde kullandığınız resimlerin birkaçının açıklamasına, hedeflediğiniz anahtar kelimeyi ekleyin. Yine WordPress ekranından örnek vereyim:

SEO nedir? anahtar kelime kullanimi

Bir fotoğraf eklediğinizde, o fotoğrafla ilgili detay alanlara açıklama yazma şansınız var. Boş da bırakabilirsiniz, ama arama motoru optimizasyonu açısından mümkün olduğunca çok açıklama yazmak yararlı olur. Title, Çaption, Alt text, Description alanlarında, hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Ancak yukarıda da yazdığım gibi, her bir fotoğraf için yapmayın bunu. Aksi halde, arama motorları bunun doğal bir açıklama olmadığı kararına vararak, sitenizi cezalandırabilir.

7 – Eğer sayfanızda video görüntüsüne yer veriyorsanız, videonun adının da, belirlediğiniz ve hedeflediğiniz anahtar kelime ile uyumlu olduğuna dikkat edin.

8 – Siteniz için ‘site haritası’ (sitemap) hazırlayın. Bu sayede arama motorları siteniz içindeki tüm sayfalara başarı ile ulaşır ve onları kayıt altına alır.

Sitenizi hazırlarken wordpress kullanıyorsanız, bu işlem de çok kolay. Sizin yerinize bunu yapan eklentiler var. Ben “Google XML Sitemaps” eklentisini (plugin) kullanıyorum, ve benim hiç haberim olmadan tüm gerekli site haritası hazırlama işlemleri arka planda yapılıyor.

9 – Siteniz içindeki her bir linkin (bağlantının) çalışır halde olduğundan emin olun. Yeni hazırladığınız sayfalarda genellikle linklerde problem olmaz. Ancak, çok önceleri hazırladığınız web sayfalarınızda kullandığınız linkler artık çalışmaz hale geldiyse, bu siteniz için bir dezavantaj haline gelebilir.

Eğer bilgisayarınızda Chrome tarayıcısını kullanıyorsanız, bu testi çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir plugin (eklenti) var: “Check my Links”. Bu eklenti, siteniz içindeki tüm linkleri test ediyor, ve eğer çalışmayan bir link varsa size rapor olarak veriyor.

10 – Sizinle aynı konuda yazılar yayınlayan ve daha büyük bir siteye link verin. Bu ilk başta biraz aykırı bir tavsiye gibi görünebilir, ancak son yıllarda arama motorları bu tür linklere değer vermeye başladı.

Şöyle bir düşünün; siz bir konuda site hazırladınız – diyelim ki tablet bilgisayarlar konusunda. Her zaman söylediğim gibi amacınız okuyucularınıza en iyi hizmeti sunmak olmalı. Eğer sizden daha büyük bir siteye link vermek okuyucularınıza yardımcı olacaksa, bunu hiç düşünmeden yapmalısınız. “Ama okuyucum benim sitemden ayrılmış olacak, ben bir ziyaretçimi kaybetmiş olacağım” diye düşünebilirsiniz. Ancak hedef her zaman ziyaretçilere yardım etmek olmalı. Bu hedefe ulaştığınızda, emin olun, o kaybettiğinizi düşündüğünüz 1 ziyaretçi size 10 olarak geri döner.

11 – Sitenizin yüklenme hızına çok çok önem gösterin. Yavaş yüklenen siteler, kullanıcılar olumsuz deneyim yaşatacağından birçok ziyaretçinizi kaybedebilirsiniz.

Kendimden örnek vereyim, eğer bir siteye tıkladığımda sayfanın açılması 4-5 saniyeyi geçiyorsa, daha fazla beklemeden tarayıcımın ‘geri’ tuşuna basıp bir başka siteye gidiyorum. Artık insanların zamanları çok değerli. Kimse bir sitenin açılması için uzuuuuun zamanlar beklemek istemiyor. Sitenizin hızlı açılmasını sağlamak için elinizden geleni yapın.

12 – Günümüzde mobil cihazların ınternet bağlantı kapasiteleri arttıkçe, daha da çok kişi internete bu cihazlardan bağlanır oldu. Bu nedenle, web sitenizi hazırlarken mobil cihazların ekranlarının küçüklüğünü de gözönüne alın.

WordPress ile bir site hazırlarken, tema seçimi sırasında seçtiğiniz temanın ‘responsive’ olmasına dikkat edin. Bu konuya daha önceki bir yazımda detaylı olarak yer vermiştim: http://internettenparakazanilirmi.com/2015/03/30/googlein-yeni-guncellemesi/

 

Yukarıda listelemeye çalıştığım 12 maddeyi sürekli aklınızda tutar ve yazılarınızda bu noktalara önem verirseniz, eminim web sayfanız SEO kriterleri açısından çok kısa bir sürede üst noktalara tırmanacaktır. Ben bu maddeleri bir kağıda yazdım ve çalışma masamın tam karşısındaki panoya astım. Bu şekilde, her bir post yayınlama öncesi kolayca kontrolümü yapabiliyorum.

İnternetten para kazanma çalışmalarınızda başarılar ve bol şanslar. Bir sonraki yazımda buluşuncaya kadar hoşçakalın…

2 Replies to “SEO Hocası: Web Sitesi Üzerindeki SEO nedir ve nasıl yapılır?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*